Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 12:24 |

Bh. srednjoškolci u Travniku predstavili projekt 'Prijatelji bez granica'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 17. veljače (FENA) - Uklanjanje socijalnih barijera između učenika koji nastavu pohađaju odvojeno, po principu "Dvije škole pod jednim krovom", glavni je cilj projekta "Prijatelji bez granica", koji je u subotu u Travniku predstavila Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) .

- Kroz raniji angažman već smo pokazali veliku borbu za ukidanje segregacije u srednjim školama i, sukladno tome, projekt 'Prijatelji bez granica' predstavlja nastavak te borbe - kazala je na konferenciji za novinare koordinatorica projekta Amila Čengić.

Kako je rečeno, projekt će, u idućih deset mjeseci, biti usmjeren na razvoj kompetencija i vještina srednjoškolaca, kroz interkulturalne razmjene, a bit će realiziran u deset gradova u kojima je prisutan princip "Dvije škole pod jednim krovom".

Predsjednica ASuBiH Valerija Blagojević kazala je da je ovaj projekt od izuzetne važnosti, s obzirom na to da je fokusiran na izgradnju tolerancije i prijateljstva.

- Najbitnije nam je da prenesemo poruku da se na mladost može udarati, ali se mladost ne može pobijediti - kazala je ona, ističući kako je jedan od dokaza za to bunt srednjoškolaca u Jajcu.

Član ASuBiH i sudionik projekta "Prijatelji bez granica" Andrej Jovičić istaknuo je kako je fenomen "Dvije škole pod jednim krovom" nastao nakon rata, kao privremeno rješenje, ali da je "uskratio stotine srednjoškolaca za ljubav i suradnju". 

- Sudjelovanjem u ovom projektu odlučio sam uzeti stvari u svoje ruke. Čekajući starije od sebe, moja djeca i unuci će, možda, doživjeti dvije pošte, ambulante ili policijske stanice pod jednim krovom - naglasio je on.

U okviru projekta "Prijatelji bez granica", u Travniku je organiziran pripremni sastanak, odnosno edukacija za srednjoškolce koji će sudjelovati u razmjenama, odnosno boraviti u domovima svojih domaćina i s njima pohađati nastavu.

Također, bit će organizirane panel diskusije s lokalnim akterima te ulične ili radne akcije u svakoj lokalnoj zajednici.

Završna aktivnost projekta ogleda se u kreiranju akcijskih planova za deset lokalnih zajednica, baziranih na iskustvima iz razmjena učenika.

Projekt "Prijatelji bez granica" financiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo