Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 17:22 |

CBBiH sudjeluje u realizaciji projekta podrške reformi statističkog sektora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - U Sarajevu je zvanično otvoren EU Twinning projekat u BiH pod nazivom “Podrška reformi statističkog sektora u Bosni i Hercegovini“ u koji je, uz državnu agenciju i entitetske zavode, uključena i Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH).

CBBiH stavlja veliki naglasak na kompilaciju kvalitetne i pravovremene statistike u skladu s EU i ostalim međunarodnim standardima, što je jedan od strateških ciljeva CBBiH kako bili osigurani pouzdani, kvalitetni, razumljivi, pravovremeni i međunarodno uporedivi statistički podaci za potrebe CBBiH i svih domaćih i stranih korisnika.

U tim nastojanjima, tehnička pomoć iz Evropske unije predstavlja ključni oslonac i u mnogim ranijim instancama pomogla je CBBiH da olakša proces uvođenja novih statistika.

Twinning projektom će, u okviru statistike koju producira CBBiH, biti obuhvaćene statistika platnog bilansa i statistika međunarodne investicione pozicije.

Ovim projektom će biti uveden izvještaj o kvaliteti, prema EU praksama, sa svim elementima na osnovu kojeg će korisnici imati uvid u konzistentnost i koherentnost platnobilansne statistike BiH, te biti u poziciji da je upoređuju s ostalim zemljama.

Statistika međunarodne investicione pozicije biće rađena na kvartalnoj osnovi, umjesto na godišnjoj kao do sada, te će stoga zahtijevati dodatne izvore podataka, novi način obrade i odgovarajuća metodološka prilagođavanja.

Projekat finansira EU s 1,5 miliona eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA 2015, trajaće dvije godine, a realizovaće se kroz saradnju s ekspertima iz Centralne banke Danske i statističkih institucija Danske, Finske, Francuske i Hrvatske, saopćeno je iz  CBBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu