Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 15:00 |

Prioritet bugarskog predsjedavanja evropska perspektiva država zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SOFIJA/SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić učestvuje u radu Interparlamentarne konferencije o zajedničkoj spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, koja je danas, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom (EU), počela u Sofiji.

Dvodnevni skup parlamentaraca u glavnom gradu Bugarske fokusiran je na proces proširenja EU i na evropsku perspektivu država zapadnog Balkana nakon usvajanja Strategije EU za ovaj region.

Učesnicima Konferencije obratili su se predsjednica Narodne skupštine Bugarske Tsveta Karayancheva, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Narodne skupštine Bugarske Dzhema Grozdanova i predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta David McAllister.

U uvodnim obraćanjima naglašeno je da je najviši prioritet bugarskog predsjedavanja predan rad i podrška evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana.

U okviru sesije o prioritetima i strategijama evropske spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike, parlamentarcima u Sofiji obratila se i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federica Mogherini.

Osim diskusije o realizaciji Strategije EU za države zapadnog Balkana, na Konferenciji se razgovara i o jačanju saradnje EU i NATO-a, razvoju vojnih kapaciteta EU, situaciji u zemljama regiona Crnog mora, kao i o temi pod nazivom „EU kao globalni igrač godinu dana nakon potpisivanja Rimske deklaracije“, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo