Sport     | 16.02.2018. 14:37 |

Skijaški kup Srebrna lisica u naredna tri dana na Bjelašnici

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Takmičenje u skijanju za dječake i djevojčice od osam do 16 godina "11. Skijaški kup Srebrna lisica" bit će održan u naredna tri dana na Bjelašnici.

Kup je organiziran u okviru zvaničnog kalendara takmičenja Ski saveza BiH, a važan je za razvoj i promociju alpskog skijanja i doprinosi razvoju mladih skijaša koji stiču takmičarsko iskustvo. 

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala predstavnica Ski saveza BiH Jelena Dojčinović, takmičenje svake godine napreduje u organizaciji i već je poprimilo regionalni karakter. 

- Alpsko skijanje je najmasovniji zimski sport u BiH i mi to želimo predstaviti na najbolji način. Nadamo se da će trka u budućnosti postati veoma značajna regionalna trka u dječijim kategorijama. Očekujemo više od 250 takmičara koji će nastupiti u paralel slalomu, veleslalomu i slalomu - kazala je Dojčinović. 

Trke na Bjelašnici će biti i testna takmičenja za zimski olimpijski festival EYOF, koji će 2019. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. 

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak naglasio je da će pored "Srebrene lisice" ovog vikenda biti održana dva značajna testna takmičenja. 

- Na Bjelašnici će se paralelno odvijati Evropa kup u snowboardingu, a na Zetri Sarajevo Open u brzom klizanju. Također ćemo imati obuke ljudi iz BiH na korištenju i upravljanju najnovijim sistemima za korištenje i obradu podataka, kao i preparaciji staze i tehnikama uređenja borilišta - kazao je Godinjak. 

Očekuje da će nakon obavljenih testiranja spremno dočekati predstavnike Evropskog olimpijskog komiteta i predstaviti sve što je urađeno na organizaciji EYOF-a 2019. 

- Ako govorimo o organizacionom segmentu, onda mogu reći da smo na nakih pola puta u toj oblasti. S druge strane, postoji mala zabrinutost kada je u pitanju infrastruktura borilišta u Republici Srpskoj, jer je Vlada RS-a tek izdvojila novac za infrastrukturno uređenje. Ipak, kada sagledam šta je sve urađeno do sada, smatram da ne bi trebalo biti problema - zaključio je Godinjak. 

Takmičarski program ''Srebrne lisice'' počinje u subotu, 17. februara u 19 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brignone pobijedila u veleslalomu u švedskom Areu

Otkazana utrka u kojoj je trebala nastupiti najbolja bh. skijašica

Muzaferija u subotu i nedjelju nastupa u disciplini super-G, prilika za nove bodove u Svjetskom kupu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo