Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 13:27 |

CCI pozivaju vlasti da se uhvate u koštac s problemom odlaska mladih iz zemlje

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. februara (FENA) – Predstavnici Centara civilnih inicijativa danas su u Sarajevu izjavili da je od ukupnog broja mjera u Programu rada Vlade FBiH za 2017. godinu realizovano 57 posto, pri čemu je postotak realizovanih zakona oko 35.

-  Različiti problemi u funkcionisanju vladajuće koalicije rezultirali su praksom da se u parlamentarnoj proceduri umanjuje broj značajnih mjera koje utvrđuje Vlada FBiH – rekao je konsultant za monitoring CCU-a Alen Čular na konferenciji za novinare u Sarajevu.  

Predstavljajući izveještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH naveo je da je u prošloj godini usvojeno 16 zakona, dok 22 zakona uopšte nisu razmatrana ni u jednom domu Parlamenta FBiH.

- Centri civilnih inicijativa pozivaju vlasti u BiH, pa tako i u Federaciji, da se konačno uhvate u koštac sa problemom masovnog odlaska mladog i radno sposobnog stanovništva iz zemlje – kazala je konsultantica za monitoring CCI-a Lejla Deronja Suljić.

Ukazala je da u domovima Federalnog parlamenta u ovoj godini nije usvojena ni jedna strategija, ali da je pozitivno što su u Predstavničkom domu održane četiri tematske sjednice.

- Nažalost i na njima je došlo do neslaganja stavova predstavnika stranaka vladajuće koalicije oko predloženih zaključaka. To potvrđuje tezu da ovdašnje koalicije nisu programske nego tzv. matematske, stvorene tek za preuzimanje i podjelu vlasti s naglaskom na podjeli – dodala je Deronja Suljić.

CCI je mišljenja da zaokupljenost ovdašnjih političara nadelazećim izborima i uskostranačkim ličnim interesima nauštrb interesa zajednice izbija na svakom koraku.

- Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u FBiH, koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju, svojim stalnim sukobima ostavlja ozbiljne posljedice za bh. društvo. Ipak, u prošloj godini bilježimo pozitivan primjer saradnje predstavnika vlasti i civilnog društva. U tom pogledu CCI i Transparency International BiH izradili su posebnu uredbu koja može značajno unaprijediti sistem zapošljavanja u javnom sektoru, te omogućiti prijem i napredak najkvalitetnijih kandidata. Međutim, uredba ne može biti razmatrana na Vladi, dok ne bude okončana procedura usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakna o radu – zaključili su predstavnici CCI-a govoreći o montoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo