Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 13:18 |

HSBiH će uputiti ponudu za sklapanje predizbornih saveza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. veljače (FENA) - Hrvatska stranka (HS) BiH ovih dana će uputiti potencijalnim predizbornim partnerima programske osnove kao svojevrsnu ponudu za okupljanje i sklapanje iskrenih predizbornih saveza, najavljeno je iz te stranke.

"U tom dokumentu, koji je naravno podložan raspravi i ugrađivanju kvalitetnih sugestija i prijedloga, sadržana su stajališta oko  najvažnijih ustavnih i političkih pitanja ili problema u državi BiH", navode iz HS-a.

Hrvatska stranka BiH, kako je istaknuto, u svojim programskim osnovama polazi od temeljnoga principa da je BiH domovina Hrvata i pri tome bezuvjetno poštuje 'Daytonski ustav'.

"Međutim, u Hrvatskoj stranci prepoznaju da su politički akteri, ali i javnost u cjelini, uglavnom suglasni oko stajališta da je Daytonski sporazum nedorečen i prevaziđen i kao takav predstavlja u mnogim segmentima kočnicu napretku i integriranju društva u našoj zemlji, ali i priječi brzi napredak BiH prema EU i NATO savezu. Imajući to u vidu, Hrvatska stranka se zalaže za izmjene određenih ustavnih rješenja i za uspostavu decentralizirane, po mogućnosti kantonizirane, cijele države BiH", navedeno je iz te stranke.

Nadalje, kako navode, Hrvatska stranka BiH se zalaže za korekcije kantonalnih ustava i ugrađivanje odredbi koje bi jamčile minimalne kvote  zastupljenosti konstitutivnih naroda i pripadnika tzv. ostalih u kantonalnim skupštinama.

"To bi onda stvorilo pretpostavke za pošteni izbor izaslanika u federalni Dom naroda sukladno odluci Ustavnoga suda BiH, a na načelu da svaki konstitutivni narod sebi bira izaslanike u Dom naroda  Parlamenta FBiH", navode iz HS-a.

Hrvatska stranka BiH, kako navode, zalaže se za kompromis oko izmjena Zakona o Vladi FBiH i za uvođenje načina glasovanja i odlučivanja sličnom onome u Vijeću  ministara BiH.

U Hrvatskoj stranci BiH su uvjereni da su ponuđene programske osnove za moguće predizborno partnersko okupljanje korektne i da će zasigurno izazvati pozitivne reakcije političkih stranaka i otvoriti vrata mogućim koalicijama.  

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Priopćenje za javnost HS-a BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo