Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 18:01 |

Ustavni sud BiH - Set zakona o akcizama u skladu s Ustavom BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Ustavni sud BiH odbio je danas zahtjev devetnaest poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Sud je u tom kontekstu utvrdio da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH u skladu sa Ustavom BiH.

- Odlučujući u predmetu broj U 5/18, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev devetnaest poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini jer je utvrdio da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa čl. I/2, IV i V/4. Ustava Bosne i Hercegovine -navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 108. plenarnoj sjednici odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH (www.ustavnisud.ba), saopćeno je iz tog suda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!