Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 17:05 |

Inzko pozvao stranke da iskoriste angažman predstavnika EU i SAD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, na njegov poziv.

Vodili su sadržajan razgovor  o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina je dobila historijsku priliku da svoju budućnost veže za budućnost Evropske unije. Politički akteri bi tu priliku trebali iskoristiti da se fokusiraju na pitanja koja su važna za građane i za zemlju u cjelini. U tom smislu, visoki predstavnik je čestitao bh. institucijama na postizanju dogovora u vezi s upitnikom Evropske komisije.

Visoki predstavnik je ponovio stav koji već dugo zastupaju OHR i šira međunarodna zajednica da „političke stranke trebaju koncentrirati svoje napore na nalaženje rješenja u predmetu Ljubić, koje će omogućiti nesmetano provođenje općih izbora u 2018. godini i implementaciju izbornih rezultata bez značajnijih odlaganja".

Pozvao je stranke da iskoriste angažman predstavnika EU i SAD-a te se uključe u konstruktivne napore na postizanju kompromisa.

Visoki predstavnik je također podvukao da je OHR godinama pomagao političkim strankama u iznalaženju rješenja za izbore u Mostaru. Od suštinskog je značaja da političke stranke dođu do zdravog kompromisa koji će što prije omogućiti građanima Mostara da glasaju, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo