Politika

Čović: Izjave su pogrešno iskorištena priča o kalifatima (VIDEO)

Tekst: Hana Imamović, Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas da kada je u Briselu govorio o građanskom uređenju BiH izrazio je stav kako on vidi određene prijetnje, kao što drugi vide neke druge prijetnje.

Dodao je da razumije koncept građanskog uređenja BiH kakav neki zagovaraju, ali da zna da postoje oni koji svjesno kroz taj proces vide organiziranje unitarne države.

- Kod nas brojni narod su muslimani i jasno je da neki imaju tendencije da od prostora Federacije BiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu šta god pričaju o tome, a sutra imaju potpuno drugačiji plan od onoga za šta se mi zalažemo kada je u pitanju naš evropski put, obilježje BiH, multikulturalnost, multietničnost i sve što nas krasi - dodao je.

Kada je o tome govorio, tvrdi da je bio pažljiv da nikoga ne uvrijedi i da je samo želio naznačiti kako on vidi određene prijetnje kao što neko drugi vidi neke druge prijetnje u BiH.

Nije, kaže, sklon da optužuje bilo koga za bilo šta, jer je svjestan da je potrebno zajednički graditi društvo koje će biti malo drugačije, a i kada je govorio o ovome uporište je imao u odlukama Ustavnog suda, koja izrekom govore o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

- U toj odluci vrlo jasno se definiraju tri konstitutivna naroda kao osnova funkcioniranja BiH i odluka koja se veže i obavezuje sada u vezi izmjena Izbornog zakona vrlo jasno to definira, ne samo kada je u pitanju Dom naroda, nego svi administrativni nivoi vlasti u BiH - pojasnio je Čović.

Sve to, tvrdi Čović, pogrešno je iskorištena priča o kalifatima, islamskoj državi i za sve drugo što je neko želio iz toga izvući, ali je pozvao da svako za sebe odgovara za izgovorenu riječ.

Osvrnuo se i na aktuelno pitanje izmjena Izbornog zakona i mogućnost da Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH nametne rješenje, izražavajući nadu da OHR "neće ni u snu" nuditi rješenja BiH u vezi s tim pitanjem, ali ni u vezi bilo kojeg drugog zakona.

- Činjenica je da Ustavni sud upravo poništava rješenja OHR-a o Mostaru. Imali smo oko 200 nametnutih odluka u Federaciji BiH i mislim da je to prošlo vrijeme. OHR formalno i dalje ima bonske ovlasti i može smijeniti i imenovati svakoga od nas, ali ja imam svoj stav o tome - dodaje.

Misli da OHR to neće uraditi posebno zbog činjenice da je BiH danas pred vratima EU i traži kandidatski status, a ima sistem u kojem postoji određeni oblik protektorata.

Najavio je da će se do maja raditi sve da prije svega kod brojnijeg naroda da, kako je kazao, razumiju važnost uvažavanja odluka Ustavnog suda.

- Razumijem sve istinske građanske opcije u BiH, ali one često služe kao alat nekim drugima. To nešto drugo nije moguće napraviti - stav je Čovića.

Na novinarsko pitanje o tome kada će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor sa Islamskom zajednicom BiH koji je Vijeće ministara prije dvije godine prihvatilo, Čović je kazao da tematika tog sporazuma nije u planu rada Predsjedništva BiH za ovu godinu.

Čović je danas najavio da će 24. februara članovi Predsjedništva BiH boraviti u posjetu Svetoj stolici.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) D.J.