Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 13:51 |

Državnim službenicima u SBŽ-u plaćen prijevoz do posla za udaljenost od 2 km

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 15. veljače (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je izmjene i dopune Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće i dodatka na plaću, kojima pravo na naknadu troškova prijevoza stječu državni službenici i namještenici udaljeni od mjesta rada najmanje dva kilometra, dok je to do sada iznosilo četiri kilometra.

Kako je rečeno, razlog izmjena i dopuna Uredbe je njeno usklađivanje s izmijenjenim Zakonom o plaćama u organima vlasti SBŽ-a i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

Tijekom rasprave, ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez kazala je kako će ovakve izmjene izazvati reakciju u školama, s obzirom na to da učenici i nastavnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza tek ukoliko su od škole udaljeni najmanje četiri kilometra.

- Dobit ćemo reakciju, jer ako državni službenici imaju plaćen prijevoz za udaljenost od dva kilometra, očekivano je da će i nastavnici i učenici tražiti isto pravo - dodala je Čerkez.

Premijer Tahir Lendo kazao je kako ovu mogućnost treba razmotriti prilikom zaključivanja novog granskog kolektivnog ugovora za prosvjetne djelatnike, dok je potrebno napraviti i financijsku analizu za učenike.

- Mislim da bi najbolja politika bila besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih škola, ali naš proračun to ne može izdržati. Treba napraviti analizu koliko bi novca zahtijevalo kad bi se i na učenike primijenila odredba od dva kilometra, pa da razmotrimo možemo li s tim početi od naredne godine - kazao je Lendo.

Vlada SBŽ-a na današnjoj sjednici dala je, među ostalim, mišljenje kako Prednacrt zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH predstavlja dobru osnovu za utvrđivanje nacrta.

Kako je rečeno, svrha ovog zakona je vraćanje nastalog duga, uz određene olakšice, u javnim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači općine, županije i Federacija BiH, a koji, kako je navedeno, iznosi oko 269 milijuna maraka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ŽSB najavila zakonsko reguliranje financiranja Turističke zajednice

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje realizirat će tri projekta vrijedna 93.000 maraka

Vlada SBŽ-a u Kiseljaku i Kreševu podržala projekte vrijedne 159.000 KM

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana