Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 10:41 |

Jezeraškić: Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane treba izmjene

FENA

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, po mišljenju pomoćnika ministra za nabavnu logistiku u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine Borislava Jezeraškića, trebao bi pretrpjeti određene izmjene i poboljšanja kako Ministarstvo odbrane bilo efikasnije u svom radu te provođenju postupaka javnih nabavki.

S tim ciljem je Ministarstvo odbrane, u saradnji sa Centrom za integritet u odbrambenom sektoru iz Osla (CIDS) i Centrom za sigurnosne studije (CSS), danas u Sarajevu organiziralo okrugli sto "Unaprjeđenje javnih nabavki odbrambeno-sigurnosnih ugovornih organa u BiH" na kojem će biti predstavljen Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti.

Osim navedenog, cilj okruglog stola je i informiranje učesnika o postupcima izdavanja i provjera sigurnosnih dozvola te postupcima izrade međunarodnih ugovora (procedure i propisi za oslobađanje, povrat ili izuzeće od poreza).

Jezeraškić je u izjavi za medije napomenuo da je Ministarstvo odbrane pokrenulo aktivnosti na unaprjeđenju javnih nabavki u drugoj polovini prošle godine. Tako je u novembru održan okrugli sto o ovoj tematici, a nakon toga i radionica u decembru, na kojoj se radilo na izmjenama i dopunama spomenutog Pravilnika.

Novinarima se obratio i direktor CSS-a BiH Denis Hadžović koji je kazao da zajedno sa Ministarstvom odbrane rade na unaprjeđenju normativnog sektora u oblasti odbrane i sigurnosti kako bi proces javnih nabavki bio što transparentniji i kvalitetniji te kako bi građani BiH pretrpjeli što manje štete.

Hadžović smatra da je u tom pogledu napravljen i određeni iskorak, a prisustvo svih sigurnosnih institucija u BiH na današnjem okruglom stolu, kaže, pokazuje da su zainteresirane da unaprijede sigurnosni sistem.

Naglasio je da je sektor sigurnosti ogroman i da troši više od milijardi i po KM godišnje, od čega se 10-15 posto troši na javne nabavke.

Dodao je da u tom procesu postoji mnogo zloupotreba, ali da istovremeno postoji i opredjeljenje da se pokuša unaprijediti sigurnosni sistem, uz podršku nevladinog sektora.

U radu okruglog stola, između ostalih, učestvuju predstavnici Ministarstva odbrane BiH, CSS-a, CIDS-a, Agencije za javne nabavke BiH, NATO štaba u BiH, Delegacije EU u BiH te Regionalne antikorupcijske inicijative i Ministarstva sigurnosti.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Bihaću 15. aprila obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka OSBiH

Vučić: Mjerodavni još jednom da razmisle trebaju li roditelji ocjenjivati nastavnike

FERK donio Pravilnik o izvještavanju i više rješenja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'