Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 12:34 |

Kantonalna bolnica Zenica u martu kreće u proces akreditacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Kantonalna bolnica u Zenici u martu kreće u proces akreditacije po standardima Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ).

Iz menadžmenta ove Ustanove kažu da u početak akreditiranja svih odjela ulaze organizaciono spremni te da će im u tome dodatno pomoći iskustvo Odjela za ginekologiju i porodiljstvo koji u procesu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba” nakon okončanja akreditacionog ciklusa od tri godine.

Direktor AKAZ-a Ahmed Novo posjetio je KB Zenica gdje su ga direktor ove Ustanove Rasim Skomorac i  pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove Kasim Spahić informirali o trenutnom stanju i pripremama za početak procesa akreditacije. 

 - Kroz proces akreditacije usluge ćemo dići na viši nivo i približiti se cilju da budemo univerzitetska bolnica i bolnica po standardima AKAZ-a. Do sada smo imali podršku osnivača i vjerujemo da će ona biti nastavljena a sve u korist naših krajnjih korisnika - pacijenata - istakao je Skomorac

S rastom kvaliteta raste i jedan pozitivan pritisak mladih stručnjaka koji žele da se unapređuju pa se uz akreditiranje krenulo i u proces razvijanja tercijarnih usluga ka osnivanju medicinskog fakulteta i dobijanja statusa univerzitetske bolnice.

- Želja nam je da uz tri univerzitetska centra u FBiH kao tri stuba, tri noge, postanemo četvrta i doprinesemo kvalitetu zdravstvenog sistema ucjelini - kazao je Skomorac dodajući da je posebno ponosan na pozitivne rezultate u poslovanju.

Akreditacijski standardi trebaju dodatno unaprijediti usluge za pacijente, ali i olakšati rad uposlenicima i dodatno ih zaštititi na radu.

- Iskustva s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo su pozitivna, te želimo na sve odjele da uvedemo akreditacijske standarde sigurnosti i kvaliteta koji će našu uslugu podići na viši nivo. Protekli period uz kontinuirano unapređenje usluga iskoristili smo i za organizacione pripreme, osnovana je Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta, i na svakom odjelu ćemo educirati po jednog uposlenika koji će biti spona između tog odjela i Službe,  jer nakon što se akreditacijski standardi uvedu, njih treba i održavati i dodatno unapređivati - rekao je pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove  Kasim Spahić.  

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) članica je Međunarodne organizacije za akreditaciju – ISQua i trenutno je u procesu akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu kod ove Organizacije, saopćeno je iz AKAZ-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo