Politika

Čavara: Premijer i dopremijeri trebaju riješiti probleme u Vladi FBiH (VIDEO)

Tekst: Hazim AljovićFOTO FENA

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara razgovarao je danas s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i dopremijerima, ministricom finansija Jelkom Milićević i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, u vezi s nedavnim prekidanjem sjednice Federalne vlade.

- Razgovarali smo kako prevazići trenutnu krizu u Vladi Federacije BiH i probleme koje partneri u vlasti vide različito. Dogovorili smo da u narednim danima učesnici današnjeg sastanka vide kako doći do rješenje - kazao je Čavara novinarima nakon susreta.

Istakao je da se partneri u vlasti trebaju vratiti u zonu dogovora, a ne u zonu sukoba, da bi problemi mogli biti rješavani.

- Sukob će naškoditi svima nama i odraziti se na svakog stanovnika FBiH - naveo je Čavara.

Naglasio je da izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH nije jedino pitanje zbog kojeg je prekinuta sjednica, ali da je ''kap koja je prelila čašu''.

Smatra da je i današnji sastanak put ka rješavanju problema.

Premijer Novalić je rekao da je ovo prvi put u ovom sastavu Vlade FBiH da sjednica bude prekinuta, ali da se pokušava problem prevazići.

- Dogovorili smo da u ponedjeljak unutar Vlade nađemo rješenje i da vidimo šta je zakonito - naveo je Novalić.

Ministrica Milićević je novinarima kazala da je zabrinuta što federalni inpektori koji su zaposleni u Poreznoj upravi, a koji su se prijavili na konkurs za direktora te uprave, nisu prešli prag na konkursu, odnosno zadovoljili uvjete.

- Nama Porezna uprava na jednom čovjeku stoji. Za zamjenika direktora prijavljeno je pet kandidata, niko nije prešao prag. Logika je da ponovimo proceduru - navela je Milićević.

Premijer Novalić je nakon prekidanja sjednice na konferenciji za medije kazao da je sjednicu prekinuo štiteći zakonitost i transparentnost rada.

Pogledajte http://fena.ba/video/1458

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ERrSAMwEjewvlhOERv8LQZ6JtJVVJHtJ?usp=sharing

(FENA) D. V.
Vezane vijesti