Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 15:28 |

U slučaju povećanja broja migranata BiH neće moći odgovoriti svojim kapacitetima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do sljedeće sjednice trebalo bi dobiti integriranu informaciju, prije svega, o stanju na granici BiH i posebno na mjestima gdje ilegalni migranti prelaze bh. granicu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić potvrdio je danas da će se prema migrantima i dalje humano postupati te će u skladu s kapacitetima BiH pokušati osigurati nivo smještaja i svih drugih potreba koje neće povrijediti njihovo ljudsko dostojanstvo u smislu smještaja, ishrane, zdravstvene skrbi i obrazovanja.

- Nemamo velike kapaciteta da bismo prihvatili hiljade izbjeglica i to je problem BiH, iako oni i ne žele ostati ovdje jer se  kreću ka zemljama Evropske unije. BiH trenutno raspolaže sa stotinjak smještajnih kapaciteta te ćemo pokušati da one koji su probali naći smještaj u okviru kapaciteta vjerskih zajednica  smjestimo u centre gdje će država preuzeti skrb o njima - pojasnio je Zvizdić.

Naglasio je da ukoliko se poveća broj ilegalnih migranata u narednom periodu BiH neće moći odgovoriti svojim kapacitetima te će morati zatražiti finansijsku, ali i institucionalnu pomoć od međunarodnih organizacija i Evropske unije.

- Ukoliko ostane na ovom nivou, a sada imamo informaciju da se radi o 1.000 do 1.500 migranata, onda možemo adekvatno djelovati, ali prije svega moramo uspostaviti adekvatnu kontrolu na granicama, posebno na granici sa Crnom Gorom - zaključio je Zvizdić.

Prema podacima Granične policije, Bosna i Hercegovina od početka 2018. godine bilježi priliv migranata i  458 ih je ilegalno ušlo u BiH od početka  godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta