Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 14:11 |

Iz Centra za socijalni rad Bugojno pozvali na preveniranje ovisnosti

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 14. februara (FENA) - Alarmantni su podaci Centra za socijalni rad Bugojno o prisutnosti droge u toj općini, bazirani na informacijama institucija koje se bave tim pitanjem i konkretnim primjerima, s kojima se susreću u radu njegovi uposleni. 

-Okolnosti su takve da je sve više mladih u Bugojnu u prilici da konzumira različita narkotička sredstva i da postanu ovisnici - kazao je Feni direktor ovog centra Adnan Bašić.

Tvrdi da je pojava u posljednje vrijeme uzela maha, i da je treba spriječiti dok se nije razvila do te mjere da to postane nemoguće.

Upozorava da je među konzumentima sve više maloljetnih osoba, koje "nisu ni svjesne u kakvu zamku upadaju".

-U saradnji s Centrom za mentalno zdravlje i PU Bugojno činimo sve da se stanje poboljša. Ali, definitivno je došlo vrijeme da se javnost alarmira, i učini korak više na preveniranju ove bolesti - naglasio je.

Dodaje da je podrška lokalne zajednice, onima koji su prošli fazu liječenja ili se još uvijek liječe, veoma važna i da bi se, uz porodicu, u rješavanje problema morale uključiti sve nadležne institucije.

- U Bugojnu je nekad postojalo udruženje, koje su osnovali roditelji djece koja su koristila drogu. Bilo bi dobro da se ono zanovi, i da bude prva adresa na kojoj će bivši ovisnici, i osobe koje se još uvijek bore s tom pošasti, moći dobiti savjet u kom pravcu da idu dalje - zaključio je Bašić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'