Regija     | 14.02.2018. 13:55 |

Njemački ministar vanjskih poslova u Beogradu

FENA Internet

BEOGRAD, 14. veljače (FENA) - Nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, koji se nalazi u službenom posjetu Beogradu, izjavio je da ga raduje napredak Srbije na europskom putu te da se treba užurbana nastaviti s reformskim procesima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Gabriel je kazao kako je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, iako "ne može Srbija sama stabilizirati regiju, ali je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti regije", navode beogradski elektronički mediji.

Za članstvo Srbije u Europskoj uniji, dodao je, od središnjeg značaja je ispunjavanje europskih standarda u vladavini prava, neovisnosti pravosuđa i medijskim slobodama.

Naglasio je da Njemačka, kao i Europska unije, želi da se pronađe rješenje u odnosima Beograda i Prištine kako bi se ta situacija rasteretila.

- Pronalaženje rješenja nije važno samo za Europsku uniju već, prije svega, za građane Srbije i Kosova - kazao je njemački šef diplomacije.

Poručio je kako Srbija i susjedne zemlje "mogu razviti u blagostanju i postati članice Europske unije".

Vučić je u svom obraćanju predstavnicima medija kazao kako Njemačka često ima "tvrd i težak stav", ali je isto tako "pouzdan i siguran partner Srbije na njezinom europskom putu".

Poručio je kako će Srbija i dalje raditi na očuvanju stabilnosti i mira u regiji te da će nastaviti s iznalaženjem rješenja u odnosima s Prištinom.

- Međutim, znamo da je veoma težak zadatak pred nama u rješavanju problema i pronalaženju solucije s Prištinom - kazao je predsjednik Srbije.

Gabriel i Vučić razgovarali su i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, a srbijanski predsjednik istaknuo je da je u 2017. godini vanjskotrgovinska razmjena dosegnula 4,4 milijardi eura, od čega na srbijanski izvoz u Njemačku otpada 1,9 milijardi eura, čime je Njemačka postala najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Vučić je poželio što više njemačkih investicija, istaknuvši da njemačke firme koje posluju u Srbiji zapošljavaju 37.000 građana te su u svakom pogledu "čiste kao apoteka".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo