Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 13:24 |

Podžić na Interparlamentarnoj konferenciji o sugurnosti i odbrambenoj politici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić učestvovat će u radu Interparlamentarne konferencije o zajedničkoj spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, koja će se, u okviru parlamentarne dimenzije šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom (EU), održati od 15. do 17. februara u Sofiji.

Kako su organizatori najavili, jedna od ključnih tema diskusije bit će evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Učesnici Konferencije fokusirat će se i na situaciju u zemljama regiona Crnog mora, a bit će riječi i temi pod nazivom „EU kao globalni igrač godinu dana nakon potpisivanja Rimske deklaracije“.

Tokom sesije o zajedničkoj evropskoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici i implementaciji Globalne strategije EU posebno će se raspravljati o jačanju saradnje EU i NATO-a i razvoju vojnih kapaciteta EU.

Prema najavama organizatora, učesnicima Koferencije trebala bi da se obrati i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini, koja će predstaviti strategije i prioritete zajedničke evropske spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo