Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 18:27 |

MUPRS: Institucije BiH dale dozvolu za uvoz oružja za policiju RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13. februara (FENA) – Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da je Direkcija za promet naoružanja i vojne opreme RS-a, u postupku nabavke vatrenog oružja za opremanje MUPRS-a, pribavila sve potrebne saglasnosti koje izdaju nadležne institucije BiH za uvoz naoružanja. 

Entitetska policija nabavlja vatreno oružje iz preduzeća „Zastava oružje“ iz Kragujevca u Srbiji, a putem Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Napominju da policijski službenici MUPRS-a trenutno koriste oružje koje je u prosjeku staro oko dvadeset godina, potvrđeno je za Fenu. 

- Plan Ministarstva je da svaki policijski službenik, osim redovne opreme, duži i kratko i dugo naoružanje, što je u skladu sa zakonom. S tim u vezi, količina nabavljenog naoružanja, tačnije broj dugih cijevi, neće prelaziti broj policijskih službenika zaposlenih u ovom ministarstvu – naveli su iz MUPRS-a.

Prilikom posjete Ruskoj Federaciji ministar unutrašjih poslova RS-a Dragan Lukač potpisao je u Moskvi, kako napominju,  Memorandum o razumjevanju između MUPRS-a i Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije za Grad Moskvu, koji je u skladu sa odredbama Sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije i Ministarstva sigurnosti BiH.

-Memorandum je izraz prepoznate potrebe potpisnica za čvršćom saradnjom i ostvarivanja direktnog kontakta u oblasti suzbijanja i borbe protiv transnacionalnog kriminala i najtežih krivičnih djela, a sve u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava i sloboda građana Republike Srpske i Ruske Federacije – naveli su iz MUPRS-a.

Radovi u Centru za obuku policije RS-a, u Zalužanima kod Banje Luke, su u toku, a otvaranje je planirano za Dan Policije RS-a, 4.aprila.

Ranije je to bila bivšavojna kasarna Zalužani.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Srbija od listopada 2023. izvezla dvije pošiljke oružja Izraelu - mediji

U prometnoj nesreći u Mostaru teško ozlijeđena 74- godišnja pješakinja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo