Ekonomija     | 13.02.2018. 16:15 |

'Sarajevo-gas' Istočno Sarajevo - Dodatno vrijeme 'BH-Gasu' za izmirenje duga

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 13. februara (FENA) – Iz preduzeća “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva danas je saopćeno da daju dodatno vrijeme “BH-Gasu” do kraja iduće sedmice da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga i tako spriječe da građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez gasa.

Ukoliko kompromisno rješenje koje je dato u formi protokola ne bude prihvaćeno, to će, tvrde, izazvati velike probleme građanima Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Ovo preduzeće je 31. januara uputilo dopis “BH-Gasu”, Ministarstvu  vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu  industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije  Federacije BiH i Vladi Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da su problemi sa “BH-Gasom” intenzivirani u protekle tri godine.

Iz “Sarajevo-gasa” su naveli da su spremni da učine sve da spriječe obustavljanje transporta prirodnog gasa koje je bilo najavljeno za kraj ove sedmice. Potvrđuju i da su dobili  dopis iz “BH-Gasa” u kojem traže dodatno vrijeme kako bi se izjasnili u vezi sa prijedlogom protokola u kojem se predlaže način izmirenja duga za transport gasa gasovodom Zvornik-Kladanj u periodu od 1. aprila 2015. do 31. decembra 2017. godine.

“Sarajevo-gas” predložio je, kako su naveli, kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po metru kubnom gasa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Povećanje cijene gasa u FBiH zbog usaglašavanja sa Gazpromom, te povećanja cijene transporta

Zelenski predložio produženje zabrane izvoza ukrajinskog gasa za 2024. godinu

Nedupustivo da razliku u cijeni za nabavku gasa plaćaju krajnji potrošači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo