Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 15:28 |

Grubeša posjetio Centar za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša posjetio je danas JU Centar za edukaciju sudaca i tužitelja (CEST) FBiH, gdje je razgovarao s direktorom CEST-a Arbenom Murtezićem o radu i prioritetima te javne ustanove.  

Među ostalim, razmatrani su koraci orijentirani ka jačanju suradnje i unapređenju kapaciteta pravosudnih institucija, a u kontekstu obaveza koje proistječu iz evropskog integracijskog procesa.

Grubeša je nakon sastanka izjavio kako je bio u prilici uvjeriti se, iz prve ruke, kako je svim pravosudnim djelatnicima u BiH omogućeno da se na jednak način educiraju i u dovoljnoj mjeri upoznaju sa svim onim što ih očekuje u njihovom poslu.

Istaknuo je kako je razgovarano o budućoj suradnji te zajedničkom nastupu u sklopu određenih međunarodnih ili unutardržavnih projekata, a sve radi daljnjeg unapređenja uvjeta za što kvalitetnije djelovanje CEST-a FBiH.

Na značaj zajedničkog djelovanja ukazao je i direktor CEST-a Arben Murtezić, potcrtavajući prioritete koji se tiču evropskog integracijskog procesa BiH i važnost edukacije za kvalitetniji rad pravosuđa i jačanje vladavine zakona, kao i poštivanja standarda iz oblasti ljudskih prava.

Dodao je da ostvarivanje sinergije u djelovanju značajno i radi efikasnijeg suzbijanja novih oblika kriminaliteta, podsjećajući da usluge CEST-a mogu koristiti svi pravosudni djelatnici u BiH, uključujući oko 1.500 sudija i tužitelja, te više od 500 stručnih saradnika.

Inače, CEST-ov godišnji ciklus edukacije, u skladu s utvrđenim programom, 'prođe' od 3.000 do 5.000 polaznika u sklopu 180 različitih edukativnih aktivnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'