Regija     | 13.02.2018. 14:00 |

Plenković: Posebna radna skupina bavit će se temom ratne odštete

FENA Saopćenje

ZAGREB, 13. veljače (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je tijekom jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Komentirajući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, Plenković je kazao da mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, navodi Hina.

S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o novoj europskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji, ali i otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

"Ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas", rekao je.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, Plenković je rekao da "zbog slovenske manipulacije" hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

"Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom", istaknuo je hrvatski premijer.

Osvrnuo se i na polemiku između ruskog i američkog veleposlanika, koju je izazvao istup američkog veleposlanika u Zagrebu koji je kazao kako ne bi bilo dobro da ruske tvrtke kupe hrvatsku naftnu kompaniju Inu.

"Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu, to su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo", poručio je Plenković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Krišto čestitala Plenkoviću na izbornoj pobjedi

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana