Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 12:29 |

Gutić i Jorssen razgovarali o rekonstrukciji Vlade TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. februara (FENA) - Na sastanku delegacije Ureda OSCE-a u Tuzli, koju je predvodio šef terenske kancelarije Misije OSCE-a u Tuzli Karlom Jorssenom, s premijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem razgovarano je o nedavnoj rekonstrukciji Vlade ovog kantona, za koju je premijer TK kazao da se očekuje da će dovesti do racionalizacije rada u ministarstvima te povećanje stepena efikasnosti.

Također, dodao je, očekuje se i da će biti pokazana veća društvena odgovornost prema kulturi, sportu i pitanjima mladih osoba, kao važnim segmentima društvenog života.

Jorssen je izrazio zahvalnost za učešće premijera na okruglom stolu o temi borbe protiv korupcije koji je održan u decembru prošle godine te istaknuo da je u TK zamjetan pozitivan odnos i istinska posvećenost borbi protiv korupcije.

U tom svjetlu danas je razgovarano i o procesu izbora policijskog komesara u TK. S obzirom na to da su prisutne određene indicije o neregularnostima provođenja ovog postupka te političkoj umiješanosti u ovaj proces, danas je usaglašeno da se OSCE uključi u monitoring ovog procesa.

- Ovo pitanje spada u mandat OSCE-a i sigurno je da ćemo pratiti ovaj proces te o tome izvijestiti i naše više nivoe - rekao je Jorssen.

Gutić je izrazio podršku provedbi svih antikoruptivnih mjera i akcentirao obavezu značajnijeg angažmana svih sudionika na provedbi planova i antikorupcijskih aktivnosti.

Tokom sastanka razgovarano je i o dosadašnjim rezultatima Vlade TK. Imajući u vidu da je ovo posljednja godina mandata, ukratko je analizirano ono što je do sada urađeno te šta je to preostalo da se uradi u ovoj godini. 

- Većina onoga što smo obećali 2015. godine je uspješno realizirano. Dokaz toga su privredni pokazatelji, rast industrijske proizvodnje, broj novih radnih mjesta, pokrivenost uvoza izvozom te, u skladu s tim, i činjenica da je TK prije nekoliko dana i zvanično okarakterizan kao kanton koji je u protekle tri godine napravio najveći pozitivan iskorak - naveo je premijer Gutić.

Tema razgovora bile su i investicije i plan razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla te uključenosti Vlade Tuzlanskog kantona u procese lobiranja i priprema za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana