Svijet     | 13.02.2018. 11:08 |

Palestinski mediji: Da li je Abbas otvorio novi pregovarački kanal u Moskvi?

FENA Internet

RAMALLAH, 13. februara (FENA) – Vijest o sastanku predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa i ruskog predsjednika Vladimir Putina u Moskvi objavljena je na naslovnim stranama tri arapsko-palestinska lista, prenosi agencija Wafa. 

Al-Quds, al-Ayyam i al-Hayat al-Jadida navode da je Abbas rekao Putinu tokom sastanka u Kremlju da SAD više ne mogu biti medijator za mirovne pregovore sa Izraelom.

Putin je rekao Abbasu da je razgovarao sa američkim  predsjednikom Donaldom Trumpom o izraelsko-palestinskom konfliktu, ističući podršku Palestincima. 

Al-Quds postavlja pitanje "Da li je Abbas uspio u otvaranju novog pregovaračkog kanala u Moskvi", prenosi Wafa.

U fokusu palestinskih medija je i odluka Knesseta da se na akademske institucije na okupiranim teritorijama primjenjuju izraelski zakoni. Al-Quds ističe da je odobrena konačna verzija tog zakona. Legalizacija ove odluke je samo nastavak akcija kojima se anektiraju teritorije na Zapadnoj Obali. List al-Hayat al-Jadida prenosi izjavu Nabil Abu Rudeineha, Abbasovog portparola u kojoj je ponovio da jednostrani potezi Izraela neće promijeniti realnost da se radi o ilegalnim naseljima. 

Njegova izjava je  reakcija na izvještaje o tome kako Izrael priprema zakone koji će anektirati ilegalna naselja. Prema listu, al-Ayyam, američki zvaničnik je rekao su netačne izraelske tvrdnje da je to usaglašeno sa Sjedinjenim Državama. 

Al-Hayat al-Jadida prenio je izjavu Saeb Erekata, generalnog sekretara Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO) koji je rekao da neće prihvatiti pregovore sa Izraelom koji nisu utemeljeni na međunarodnom pravu i legitimitetu.

Sva tri lista prenose poziv egipatskog predsjednika Abdel-Fattah al-Sisija upućen SAD da se ožive pregovori Palestine i Izraela. U zvaničnoj izjavi, portparol egipatskog predsjednika je ponovo stav da oni teže cjelovitom rješenju koje garantira Palestincima nezavisnu državu sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine. 

Al-Ayyam i al-Hayat al-Jadida prenose izjavu zvaničnika Fataha zaduženog za pomirenje sa Hamasom u kojoj kaže da Hamas pravi opstrukcije provođenju dogovora o pomirenju iz Kaira. 

Al-Quds navodi da je Hamasova delegacija koju je predvodio Ismail Haniyeh, okončala posjetu Egiptu, te da su se ponovo pojavili problemi sa isporukom električne energije Gazi. Također, navode da su Palestinski zatvorenici u Izraelu odlučili bojkotovati tamošnje sudove.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo