Ekonomija     | 12.02.2018. 15:15 |

Šarović sa ambasadorom Holandije: Uspješna finalizacija važnih projekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Holandije u BiH Reinoutom Casparom Vosom i šefom diplomatskog ureda Belgije u BiH Williamom Asselbornom o uspješnoj realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata i potencijalnim novim projektima i investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je istaknuto da su program oporavka Srebrenice, Bratunca i Milića, te projekt Birač rezultirali brojnim pomacima na ekonomskom razvoju ovih regija, kako kroz povećanje broja radnih mjesta tako i kroz razvoj infrastrukture, sistema vodosnadbijevanja, elektro-napajanja, te pristupa obrazovanju i poboljšanju javnih usluga.

Šarović je rekao da je riječ o zaista značajnim razvojnim projektima Vlade Holandije na unapređenju ukupnog socioekonomskog oporavka tih regija, koji se dalje mogu implementirati širom zemlje i biti platforma za intenzivniji razvoj svih regija.

Program oporavka regije Srebrenica, u vrijednosti od oko 45 miliona dolara, provođen je od 2012., dok je projekt Birač, koji se provodi u posljednjih pet godina, usmjeren na ruralni razvoj i vrijedan je 5,2 miliona dolara.

Ambasador Kraljevine Holandije i šef diplomatskog ureda Belgije izrazili su punu podršku radu ministra Šarovića uz najavu intenziviranja saradnje i novih važnih projekata, kao što su projekti vodosnadbijevanja u pojednim bh. gradovima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo