Ekonomija     | 12.02.2018. 13:02 |

Kvalitetom i ispunjavanjem zahtjeva tržišta do konkurentnijih bh. proizvoda u EU

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Kvalitet proizvoda i ispunjavanje zahtjeva tržišta glavni su preduslovi za uspješan nastup na tržištu EU, istaknuto je danas na okruglom stolu "Kako povećati konkurentnost bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda na tržištu EU". 

Direktor BBI banke Amer Bukvić rekao je da ta banka od 2007. pokušava da bude podrška poljoprivrednicima nudeći jeftinije izvore finansiranja, snižava cijene finansiranja na tržištu, pronalazi nova izvozna tržišta i dovodi investitore u taj sektor.

- Kako bi iskoristili potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji neophodno je zaokruživanje kompletnog procesa, od finansiranja organizacije rada do plasmana poljoprivrednih proizvoda iz BiH i drugih manjih zemalja na tržišta razvijenih ekonomskih centara. Zadovoljstvo mi je što smo danas ovdje s liderima u prehrambenoj industriji i što su oni prepoznali podršku koju BBI daje prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji - kazao je Bukvić. 

Amir Bekić, direktor Adriatic Group iz Beča koja uvozi hranu iz zemalja bivše Jugoslavije u EU, istakao je da se nada da će današnji skup rezultirati povećanjem konkurentnosti bh. prehrambenih proizvoda na EU tržištu

Naveo je da je samo mali broj bh. proizvoda našao mjesto na evropskom tržištu i da je potrebno bolje iskoristiti potencijale primarne poljoprivredne proizvodnje kao i prerađivačke industrije.

Direktor izvoza u kompaniji AS Group Vedad Halilović izjavio je da su kvalitet, ispunjavanje zahtjeva tržišta i konkurentne cijene glavni preduslovi za uspjeh kad je u pitanju izvoz u Evropsku uniju.

Dodao je da trenutno najviše izvoze u EU, ali da u narednom periodu očekuju značajne rezultate u izvozu u zemlje Perzijskog zaljeva.

Cilj skupa, namijenjenog isključivo predstavnicima bh. prehrambenog sektora bio je razmjena iskustava s tržišta EU te pružanje ključnih smjernica izvoznicima iz prehrambenog sektora.

Okrugli sto su organizirali: BBI VIP Business Club, Adriatic Group, AS Group i Bingo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo