Bosna i Hercegovina     | 14.02.2018. 12:32 |

Međunarodni dan djece oboljele od raka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka", zajedno s hematoonkološkim odjeljenjem Pedijatrijske klinike Jezero, obilježava 15. februar - Međunarodni dan djece oboljele od raka - pod sloganom "Rak možemo pobijediti zajedno".

Navode da na samom početku 2018. žele ohrabriti cjelokupnu zajednicu da svi zajedno šire svijest o dječijem raku na Međunarodni dan djece oboljele od raka, jer je to dan kada se udružujemo kako bi dječiji rak učinili nacionalnim i globalnim zdravstvenim prioritetom.

Kada je riječ o FBiH, ističu da godišnje bude dijagnosticiran rak kod oko 60-ero djece i procenat izlječenja se kreće oko 80 posto. Takvi rezultati potvrđuju da je tim Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike KCUS, na čelu sa prof.dr. Edom Hasanbegovićem, referentni centar u FBiH, prepoznatljiv u regiji, sa izuzetnim uspjehom u liječenju djece uzrasta od 0 do 18 godina.

Hematoonkološko odjeljenje je izliječilo više od 1.000 pacijenata oboljelih od malignih bolesti iz cijele BiH. U prošloj godini urađena je i autologna transplantacija perifernih matičnih stanica kod šesnaestomjesečnog dječaka oboljelog od Neuroblastoma st. 4, prvi put u regiji, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom