Ekonomija     | 12.02.2018. 10:32 |

SBiH - Napad na gasni sistem BiH regulatora gasnog tržišta Srbije i RS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Stranka za BiH saopćila je da raspolaže provjerenim saznanjima da je u toku koordinirana aktivnost energetskih subjekata iz Srbije i Republike Srpske, a koja za cilj ima ovladavanje gasnim sektorom u FBiH kao i sticanje potpune kontrole nad jedinim ulazom prirodnog gasa u BiH, mjerno-regulaciona stanica Zvornik.

Kako se navodi u saopćenju, regulatori za gasna tržišta iz Srbije i Republike Srpske jednostrano i neopravdano nameću izrazito visoke tarife za transport gasa čime se troškovi sa oko sedam miliona KM povećavaju na 18 miliona KM i u slučaju prihvatanja ovih zahtjeva cijena gasa za građane Federacije BiH će biti drastično veća od sadašnje.

Neovisno od ovog finansijskog zahtjeva REERS Trebinje (regulator iz RS) u Zvorniku kroz svoje dokumente određuje/odobrava količine gasa za potrebe FBiH i time jednostrano i bez bilo kakvog zahtjeva za odobravanjem količina iz FBiH pozicionira se kao “državni” regulator tj. preuzima ingerencije koje treba da ima država i čime dovodi u pitanje sigurno snabdjevanje FBiH prirodnim gasom.

 - Takođe prema provjerenim informacijama Stranka za BiH upozororava Vladu Federacije BiH i Ministarstvo za energetiku, rudarstvo i industriju (FMERI) da će se u ovoj godini formirati kompanija za transport gasa na prvih 19 km transportnog gasovoda u BiH (Sepak – Karakaj)  i to na način da će Srbijagas ući u vlasničku strukturu Gasprometa Pale i time u potpunosti ovladati tačkom Zvornik. Ovim ulaskom u vlasničku strukturu će dobiti i licencu RS-a za obavljanje djelatnosti i trgovine gasom - navode iz Stranke za BiH.

Dok Republika Srpska svjesno koči usvajanje određenih dokumenata za gasni sistem BiH i time doprinosi da Eneregtska zajednica kažnjava Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u saopćenju, s druge strane preuzima ingerencije države Bosne i Hercegovine i bavi se transportnim uslugama gasa.

Stranka za BiH postavlja pitanja zašto su aktivnosti na izgradnji gasovoda prema Hrvatskoj zaustavljene 2012. godine, te zašto se nakon izgradnje gasovoda Zenica – Travnik nije pristupilo izgradnji naredne dionice Travnik – Posušje – Zagvozd i time izgradio drugi pravac snabdjevanja gasom. U saopćenju se dodaje da su gasifikacija tri kantona u FBiH i interkonekcija sa Hrvatskom još prije 10 godina bili predviđeni razvojnim planovima FBiH, a gasovod Zenica – Travnik je bio samo prva faza gasne interkonekcije sa Hrvatskom.

 - Stranka za BiH daje punu podršku svima onima koji ne prihvataju dodatne namete i troškove koji će opteretiti cijenu gasa prema građanima, ali i javno zahtjevamo da se utvrdi zašto već nije izgrađena interkonekcija sa Hrvatskom i zašto je sada FBiH prepuštena ucjenama iz Srbije i Republike Srpske - navodi se u saopćenju Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'