Regija     | 12.02.2018. 09:21 |

Picula: Nije korektno vezati Crnu Goru sa Srbijom

FENA Ivana Banovic

PODGORICA, 12. veljače (FENA) - Crna Gora ima razloga da bude nezadovoljna vremenskim okvirom ulaska u Europsku uniju (EU) jer je najduže u procesu pregovora i najviše je napravila u regiji,  ocijenio je europski zastupnik Tonino Picula.

Podsjetio je kako je povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Johannes Hahn kazao kako EU zagovara princip regate, ali vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno.

"Beograd ima očito na svojoj strani utjecajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim utjecajima, a s tim se treba znati nositi", rekao je Picula "Pobjedi".

Po njegovim riječima, ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva "omete Podgoricu u reformama".

On je, komentirajući usvojenu Strategiju proširenja, kazao kako je dokument pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

"Točno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, a ove dvije u sredini nemaju ni datum početka pregovora. Točno je također da je to dokument koji je razočarao sve pomalo", naveo je Picula.

Zagovornici koji ne žele proširenje tvrde, kako je kazao, da se previše obećalo, pogotovo rok do 2025. godine, jer smatraju da je svaka zemlja zapadnog Balkana daleko od ulaska.

"Tu stoji i ono pitanje - da ukoliko se ne dogode reforme u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, neće biti ni napretka. S druge strane, zemlje koje pregovaraju kao Crna Gora, koja je otvorila 30 poglavlja, ne može biti zadovoljna ovim vremenskim okvirom jer je to prebačeno u budućnost za nasljednika predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera  i tu se rađa frustracija", ocijenio je Picula.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'