Magazin     | 12.02.2018. 10:09 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. veljače (FENA) - 

- 1502. Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od Vidigueire sa svim feudalnim pravima nad istoimenim mjestom.

- 1554. U Londonu pogubljena Lady Jane Grey, engleska kraljica s najkraćom vladavinom u povijesti. Često je se naziva "Devetodnevna kraljica" jer je upravo toliko vladala Engleskom. Isti dan smaknut je i njezin suprug Lord Guilford Dudley. 

- 1804. Umro Immanuel Kant, njemački filozof i geograf, koji je tvrdio da znanje stječemo i iskustvom i razumijevanjem. Začetnik je njemačke klasične filozofije i jedan od najuticajnijih filozofa, čije je djelo donijelo revolucionarne promjene u modernoj filozofiji.

- 1809. Rođen Charles Darwin, engleski znanstvenik i prirodoslovac. Autor je prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira. Ta teorija je po njemu dobila i naziv darvinizam. Radi isticanja Darwinova doprinosa znanosti i radi opće promocije znanosti, 12. veljače obilježava se Darwinov dan.

- 1809. Rođen Abraham Lincoln, američki predsjednik i političar. Za njegova mandata vođen je Građanski rat, koji je ukinuo ropstvo i sačuvao jedinstvo Sjedinjenih Američkih Država. Lincoln je ubijen u atentatu u kazalištu koji je na njega izvršio glumac John Wilkes Booth.

- 1851. Edward Hammond Hargraves, useljenik iz Engleske, objavio je otkriće znatne količine zlata u okolici grada Bathursta u Novom Južnom Walesu, čime se 12. veljače smatra simboličnim danom početka Australske zlatne groznice.

- 1876. Ferdinand Kovačević prijavio je prvi hrvatski patent. Radilo se o u tzv. dupleks vezi, izumu u telegrafiji, koji je omogućavao da se Morseovi znakovi istovremeno šalju u dva smjera po istoj žici. Patent je prijavljen u Beču pod rednim brojem 4353.

- 1912. Abdicirao posljednji kineski car Puyi iz dinastije Manchu Qing. Nakon toga je pod revolucionarom Sun Yat-senom stvorena prva kineska republika koja je istog dana odbacila tradicionalni i prihvatila gregorijanski kalendar.

- 1961. SSSR je lansirao satelit Venera 1, prvu modernu međuplanetarnu sondu koja je, iako zbog tehničkih problema nije stigla do odredišta, postavila temelje navigacijske i komunikacijske tehnologije modernih satelita.

- 1990. Umro Nenad Radulović, poznat i kao Neša Leptir, bio je rock glazbenik, pjevač beogradskog sastava 'Poslednja igra leptira', a glumio je i u 'Indeksovom radio pozorištu'.

- 2000. Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Varšavskog pakta, priključile se NATO-u.

- 2001. Near Earth Asteroid Rendezvous (NEAR) - Shoemaker, postaje prvi satelit koji je sletio na asteroid i omogućio istraživanje njegovog sastava. Radilo se o drugom po veličini Zemlji bliskom asteroidu.

- 2002. U Haagu počelo suđenje Slobodanu Miloševiću zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Milošević je vodio vlastitu obranu uz pomoć niza pravnih i drugih stručnjaka iz Srbije i svijeta. Suđenje je prekidano više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevih zdravstvenih problema. Pronađen je mrtav 11. ožujka 2006., u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu.

- 2016. Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo sastali se u Havani na Kubi. Susret dvije najistaknutije osobe kršćanskog svijeta doživljen je kao gest velikog simboličkog značaja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo