Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 11.02.2018. 14:31 |

Dieng oduševljen Kolekcijom D-0 ARK Underground

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Sama ideja da se u jednom ovakvom objektu, građenom u vrijeme velikih svjetskih napetosti i skrivanom od javnosti, na umjetnički način ispriča priča o vremenu Hladnog rata, fascinantna je i, vjerujem, jedinstvena u svijetu - kazao je specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Adama Dieng, nakon posjete Kolekciji D-0 ARK Underground, smještenoj u Atomskoj ratnoj komandi u blizini Konjica.

U pratnji visokog dužnosnika UN-a bila je i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica Razvojniog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Ispred ARK-a, delegaciju UN-a dočekala je koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground Sandra Miljević Hozić, koja je Dienga informirala o Kolekciji D-0 i ideji Projekta. Nakon obilaska Kolekcije, specijalni savjetnik Dieng nije krio oduševljenje.

- Ideja da se umjetnošću pacifizira vojni objekt i da se umjetnici uključe sa svojim djelima u zaštitu ovog vojnog objekta zaslužuje svaku podršku - istakao je Dieng.

Dodao je da, nakon razgledanja umjetničkih radova umjetnika sa svih strana svijeta, svako postane  bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo, istakavši da je veliki podržavalac tog Projekta i vrhunske Kolekcije D-0 ARK Underground.

Kolekcija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK nakon četiri održana ciklusa broji 142 umjetnička djela, a u Projektu je dosada učestvovalo 108 svjetskih umjetnika. Stručnjaci su vrijednost Kolekcije D-0 ARK, jedinstvene u svijetu, procijenili na 7.000.000 eura, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vrijednost PEZ figurica ne prepoznaju svi, profesor Lelo ih ima na hiljade

U Galeriji općine Novi Grad otvorena izložba djela iz kolekcije Muzeja Sarajeva

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana