Bosna i Hercegovina     | 10.02.2018. 13:07 |

SDP: Pozivamo Konakovića da prijavi kriminalce i javnosti kaže ko su oni

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine podržava izjave premijera KS Elmedina Konakovića koji je, kako navode u saopćenju, poslije pune tri godine obavljanja te funkcije odlučio javno progovoriti o prisustvu kriminala u javnim preduzećima Kantona Sarajevo.

U saopćenju se ističe da za njih u SDP-u ovakav istup predstavlja malu satisfakciju zbog potvrde ispravnosti njihovih stavova koje su u više navrata javno iznosili. 

Pozivaju premijera Konakovića da javnost i nadležne organe upozna sa svojim saznanjima o kriminalnim radnjama kadrova SDA u javnim preduzećima i da službeno podnese krivične prijave protiv svih za koje ima saznanja da su radili suprotno zakonu, a posebno za one koji su to radili sa političkom podrškom. 

Na isti način, a imajući u vidu težinu javno iznesenih kvalifikacija od Konakovića, istražni organi imaju obavezu i dužnost po službenoj dužnosti pokrenuti istražne radnje i postupke protiv odgovornih.

 - Ovim putem pozdravljamo i priznanje iz prve ruke kako postoji stranačka zloupotreba policijskih struktura, prije svega SDA, u smislu montiranja procesa političkim neistomišljenicima na što SDP godinama ukazuje i dokumentuje. Vrijeme koje je pred nama pokazat će koliko je Konaković bio ozbiljan i iskren u svojoj namjeri da se bori protiv korupcije i kriminala – rečeno je.

Poručuju da su kao opozicija spremni vladi koju predvodi dati podršku u borbi protiv korupcije i kriminala ukoliko budu principijelni i istrajni u tome. 

- Svakako da je ta podrška uslovljena činjenicom da ovakav njegov istup nije samo produkt političkog marketinga i lične samopromocije u izbornoj godini - naglašavaju u saopćenju.

Podsjećaju da su sličnu situaciju imali prije dvije godine kada je Elmedin Konaković najavio odlučnu borbu protiv nelegalnih korisnika vode u Sarajevu kao i to da će javno objaviti spisak tajkuna i hotelijera bliskih SDA koji kradu vodu u milionskim iznosima.

- Nažalost, javnost je tada ostala uskraćena kako za imena, tako i za konkretne aktivnosti da se to zaustavi – navodi se u saopćenju.

Zbog toga će, ističu iz SDP-a, "i ovom prilikom vidjeti hoće li ovu priču pratiti odgovarajuća djela".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu (VIDEO)

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu

Fajon: Početak procesa reformi će donijeti nova sredstva, novca ima dovoljno (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo