Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 19:32 |

Heidari: Iran podržava teritorijalnu cjelovitost i državni suverenitet BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari organizirao je večeras u Sarajevu svečani prijem povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Na ovaj dan obilježava se i godišnjica Islamske revolucije koju je ambasador nazvao najnarodnijom revolucijom 20. vijeka, dogodila se s ciljem odbacivanja despotizma, diktature i zavisnosti, ali s idealom oživljavanja ljudskih i islamskih vrijednosti.

- Ona je donijela nezavisnost, slobodu i vjersku demokratiju iranskom narodu. Sada kada su protekle gotovo četiri decenije od pobjede Islamske revolucije narod Irana se diči svojim dostignućima na naučnom, privrednom, industrijskom i kulturnom polju - kazao je Heidari.

Naglasio je i da je iranski narod zadovoljan jer brojni problemi i urote, kako ih je nazvao, nisu uspjeli zaustaviti evolucioni proces ove revolucije.

Iran se, dodao je, kao povjesnotvorna i zemlja graditelj civilizacije te stabilna zemlja koja je smještena u važnom geografskom i kriznom regionu, ponosi što je bila pionir borbe protiv terorizma i radikalizma kao najvažnijim regionalnim i svjetskim izazovima i prijetnjama.

Najavio je da će Iran i dalje biti privržen svojoj posvećenosti, a to je borba protiv terorizma te će kao uticajni član svjetske zajednice nastaviti interaktivni pristup u vanjskoj politici čiji je najočitiji svjedok Nuklearni sporazum.

- Vjerujemo da su u današnjem međusobno povezanom svijetu kolektivno partnerstvo i sveobuhvatna saradnja imperativ za osiguranje međunarodnih i regionalnih interesa i sigurnosti - dodao je Heidari.

Naglasio je da Iran kao uticajni član islamskog svijeta smatra da je nastavak okupacije Palestine najakutnije pitanje s kojim su suočeni region i svijet, a priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela od Vlade Sjedinjenih Američkih Država tumači se kao protivljenje svjetskom konsenzusu i kao korak intenziviranju pogoršanja situacije.

Ponovio je i da se Iran ponosi činjenicom što je bio među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost BiH te što je u najtežim okolnostima bio uz ugroženi narod BiH, ali i što se nije ustezao od pružanja bilo kakve pomoći.

Mišljenja je i da su u posljednjim godinama sačuvani odnosi dvije zemlja na adekvatnom nivou te je ponovio stav Irana prema vanjskoj politici kazavši da je on zasnovan na podržavanju učvršćivanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu posebno u BiH.

Ambasador Heidari u obraćanju zvanicama izrazio je jasnu podršku Islamske Republike Iran teritorijalnoj cjelovitosti i državnom suverenitetu te iskrenom i mirnom suživotu svih naroda u Bosni i Hercegovini.

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana Irana izveden je performans muzičke grupe iz Tabriza.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Heidari: Ramazan u Iranu je bio specifičan zbog koronavirusa

Heidari: Revolucija za nezavisnost, slobodu i vjersku demokratiju

Moguća izgradnja trga u Zenici koji bi nosio ime bosansko-iranskog prijateljstva

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!