Ekonomija     | 09.02.2018. 14:30 |

Otvorena tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je za sve građane Bosne i Hercegovine u oba entiteta koji imaju status povratnika tri javna poziva za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju te populacije.

Prvi javni poziv je za podršku zapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine koji traje do 19. februara 2018. godine.

Program obuhvata dodjelu poljoprivrednih mašina i priključaka, plastenika, sadnica drvenastog i jagodičastog voća, opreme za pčelarstvo, mljekarstvo, uzgoj pilića, obnovu i izgradnju  stajskih objekata, kao i dodjelu sredstava za nabavku sitne i krupe stoke, mehanizacije i repromaterijala za održavanje poljoprivrednog gazdinstva.

Drugim javni poziv ima za cilj zapošljavanje povratnika u maloj privredi, a također se odnosi za period od dvije godine (2018. i 2019.) i traje do 27. februara 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe koji su registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti, s ciljem ostvarivanja profita.

Riječ je o malim firmama, koje imaju do 15 zaposlenih, te su spremne zaposliti najviše pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

Treći javni poziv predviđa podršku investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika u periodu 2018. i 2019. godine, a traje do 6. marta 2018. godine.

Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe, koji su registrovani s ciljem ostvarivanja profita kroz vršenje poslovne djelatnosti. Riječ je o mikro, malim i srednjim preduzećima, koja imaju minimalno pet zaposlenih, te će kroz podršku zaposliti najmanje pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

U narednom periodu, bit će raspisano još nekoliko javnih poziva s ciljem zapošljavanja i podrške povratnicima, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Stoga su pozvani svi zainteresirani da prate javne pozive putem facebook stranice federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i facebok stranice Ministarstva ili web stranice Ministarstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo