Svijet     | 09.02.2018. 09:59 |

Sestra Kim Jong Una doputovala u Južnu Koreju

FENA Internet

PYEONGCHANG, 9. februara (FENA) - U zapanjujućem obratu dešavanja, mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u petak je doputovala u Južnu Koreju kao specijalna izaslanica svog brata na Olimpijadi u Pyeongchangu.

Kim Yo Yong, koja je vjerovatno najbliži saradnik Kima i visoki kadar u sjevernokorejskoj vladajućoj stranci, prva je članica porodice Kim u posjeti Južnoj Koreji, iako je njen djed Kim Il Sung otputovao u područja koja su tokom Korejskog rata 1950.-53. godine okupirali njegovi vojnici na jugu, teritoriji koja je sada demilitarizirana zona.

Kim Jong Un nije kročio nogom izvan Sjeverne Koreje niti se sastao s ijednim šefom države otkako je preuzeo vlast nakon smrti svog oca Kim Jonga Ila krajem 2011. Njegova jednostrana nastojanja da osnaži nuklearni arsenal zemlje kako bi se suprotstavio onome što smatra prijetnjom invazijom Sjedinjenih Država pojačala su napetosti ne samo sa suparničkim zemljamo nego i s glavnim trgovinskim partnerom Kinom i Rusijom, nekada ključnom saveznicom.

Njen dolazak uživo je prenošen na južnokorejskoj televiziji. Izgledajući samouvjereno i opušteno, ona se nakratko sastala s južnokorejskim zvaničnicima, uključujući i ministra za ujedinjenje Cho Myoung-gyona, prije nego što se odvezla u crnoj limuzini kako bi uhvatila superbrzi voz za Pyeongchang.

Kim Yo Jong, za koju se vjeruje da ima tridesetak godina, naglo je doživjela uspon u sjevernokorejskim strukturama vlasti i vjeruje se da je ona zadužena za javni imidž svog brata. Ona je, međutim, ostala u bratovoj sjeni na međunarodnoj pozornici. Današnja posjeta predstavlja njen prvi nastup na međunarodnoj sceni, iako je ona tehnički samo članica delegacije koju predvodi nominalni šef države, ostarjeli političar, 90-godišnji Kim Yong Nam.

Iz sigurnosnih razloga, detalji trodnevnog boravka Kim u Južnoj Koreji nisu objavljeni u javnosti.

Po dolasku na ultramoderni južnokorejski međunarodni aerodrom Incheon u Kimovom privatnom avionu - jer je sjevernokorejski nacionalni avioprevoznik pod sankcijama - ona je otputovala u Pyeongchang kako bi prisustvovala ceremoniji otvaranja Igara sa zajedničkim timom Juga i Sjevera koji će marširati pod plavo-bijelom zastavom "ujedinjenja", prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'