Servisne informacije

U BiH mokar kolovoz, u višim predjelima sjeverozadane Bosne snijeg ili led

Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - U većem dijelu Bosne i Hercegovine kolovoz je pretežno mokar, dok u višim predjelima sjeverozapadne Bosne mjestimično ima zaostalog snijega ili leda, a izdvaja se putni pravac Krnjeuša-Bosanski Petrovac.

Magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost. Izdvaja se šire područje: Bihaća, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Kupresa, Gruda, Posušja, Mostara, Čapljine, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka: Save, Lašve i Bosne.

Iz IC BIHAMK-a vozače upozoravaju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno se izdvajaju dionice: Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka i Sarajevo-Foča. Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. 

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

(FENA) J.Č.