Ekonomija     | 08.02.2018. 19:25 |

Svečano otvoren 'Sarajevo vino fest 2018'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Jedanaesti međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest 2018" svečano je otvoren večeras u sarajevskom hotelu "Holiday", ugostivši više od 50 domaćih i inozemnih izlagača.

Festival je otvorenim proglasio potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, istaknuvši značaj promocije vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, kao i proširenja gastro ponude Bosne i Hercegovine u kontekstu razvojnih potencijala i poboljšanja imidža naše zemlje.

Obraćajući se sudionicima manifestacije, Bojić je izrazio zadovoljstvo što su BiH i njen glavni grad domaćini jednom ovakvom događaju, ali i podsjetio na poražavajuće podatke koji svjedoče da BiH i pored izvanrednih mogućnosti za razvoj vinske industrije uvozi višetruko više vina, nego što izvozi.

Izrečenu ocjenu ilustrirao je podacima o tome da je u protekloj 2017. godini uvezeno vina u vrijednosti od 29.700.000 KM, dok je izvoz iznosio svega 5.400.000 KM.

Bojić je naglasio da vinska industrija ima sve uvjete da bude u funkciji prevazilaženja postojećeg izvoznog deficita i ostvarenja značajnih plasmana na trećim tržištima, navodeći da su bh. vina već prisutna i prepoznatljiva u zemljama Evropske unije (EU), ali i diljem svijeta, uključujući i veliko kinesko tržište.

Konstatirao je sa zadovoljstvom da su u međuvremenu otklonjene sve barijere izvozu vina, uz uvjerenje da će kvaliteta i cijena bh. vina biti, itekako, konkurentni na inozemnim tržištima.  

Sarajevo vino fest jedinstven je događaj, koji je tokom proteklih godina stekao regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i evropskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, te velikog broja predstavnika gastro industrije mliječnih i mesnih proizvoda.

Posjetitelji ovogodišnjeg dvodnevnog festivalskog izdanja moći će, uz ponudu vrhunskih vina, uživati i u gastro delicijama i specijalitetima, odnosno odabranim proizvodima koje će im prezentirati izlagači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te, tradicionalno, najveći broj izlagača iz BiH.

Kao i prethodnih godina festivalska manifestacija posvećena obogaćivanju bh. ponude propraćena je prigodnim kulturno zabavnim programom i druženjem velikog broja istaknutih ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!