Ekonomija     | 08.02.2018. 17:12 |

Predstavljen projekt trening centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu

FENA Saopćenje

GRADAČAC, 8. februara (FENA) - U Gradačcu je danas zvanično predstavljen projekat osnivanja Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni koji  Općina Gradačac implementira zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom (TIKA) i privrednicima iz Gradačca.

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima, istaknuto je, radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac, ali i čitave regije sjeverna Bosna.

Cilj projekta jeste rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama u sjeveroistočnoj Bosni, čime se riješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti.

Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu riješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage u tri proizvodne grane koje imaju visoki potencijal za rast, a koje se odnose na proizvodnju metala i automobila, preradu drveta i proizvodnju tekstila.

Općinski načelnik Edis Dervišagić zahvalio se donatorima i privrednicima općine Gradačac na razumijevanju i podršci za ovaj veoma bitan projekat, ne samo za općinu Gradačac, nego i širu regiju.

Istakao je da se i na području općine Gradačac počeo pojavljivati problem nedostatka kvalificirane radne snage za potrebe naše privrede.

Istovremeno, kazao je da će radi prevazilaženja ovog problema u narednom periodu biti osnovan Centar za stručno osposobljavanje koji će biti lociran na području općine Gradačac, tačnije u renoviranom i adaptiranom starom srednjoškolskom centru u Gradačcu.

Po riječima Dervišagića, Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje, a ostavarena je i aktivna saradnja i sa privrednicima sa područja općine Gradačac gdje je već formirano udruženje i upravni odbor tog centra.

- Još jednom čestitam mladim ljudima koji su prošli edukaciju i obuku i želim da ono što su naučili uspješno prenesu na kadrove koji će tu obuku proći - kazao je Dervišagić.

Predstavnik Turske razvojne agencije TIKA u BiH Omer Faruk Alimci se zahvalio Općini Gradačac na dosadašnjoj saradnji te izrazio zadovoljstvo činjenicom da rezultati ovog zajedničkog projekta doprinose otvaranju novih radnih mjesta na području općine Gradačac.

Zaželio je puno sreće mladim ljudima koji danas, osim diploma, dobijaju i radna mjesta.

Sezin Sinanoglu predstavnica UNDP-a  istakla je dobru saradnju lokalne administracije i lokalne privrede u Gradačcu koja može da bude za primjer i drugim lokalnim zajednicama, a veoma je bitna za daljnji razvoj.

- Ovaj projekat je veoma specifičan, jer je ovo prvi zajednički projekat TIKA-e i UNDP-a u Bosni i Hercegovini i želim zahvaliti općinskom načelniku i privrednicima koji su prepoznali da razvoj nije samo ulaganje u mašine i objekte nego da je to i investiranje u znanje i pamet - kazala je.

Prisutnima su se obratili i Muamer Pasa, Koordinator BUTGEM trening centra u Bursi, kao i predsjednik Udruženja poslodavaca općine Gradačac Muhamed Bilajac.

Grupa od deset svršenih srednjoškolaca iz Gradačca u proteklom periodu završila je obuku (prekvalifikaciju), kao i pet radnika koji su obučeni za kompleksnije poslove u BUTGEM trening centru u Bursi (Turska).

Nakon ove obuke oni su zaključili ugovore o radu u gradačačkim firmama.

Posebnu obuku prošlo je i pet edukatora koji će u narednom periodu u Trening centru za stručno osposobljavanje vršiti edukaciju polaznika centra.

Danas su u sklopu promocije ovog projekta upriličene i posjete dvijema fabrikama - Kovgrad d.o.o. Gradačac i Wagner Automotive d.o.o. Gradačac, gdje su gosti upoznati o osnovnim djelatnostima ovih firmi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo