Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 16:04 |

Ministarstvo civilnih poslova BiH čestitalo Međunarodni dan obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i ministar Adil Osmanović povodom Međunarodnog dana obrazovanja upućuju čestitku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način uključeni u obrazovni proces, a posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskom i akademskom menadžmentu, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima i nevladinom obrazovnom sektoru.

Zemlje članice Ujedinjenih nacija 9. februar obilježavaju kao Međunarodni dan obrazovanja. Posljednjih godina obrazovanje zauzima prvo mjesto na listi strateških pitanja svake države koja želi vlastiti prosperitet. U Bosni i Hercegovini jača svijest o ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju i njenom približavanju porodici evropskih država, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da je poseban naglasak u reformskim procesima u obrazovanju u Bosni i Hercegovini na kvalitetu obrazovanja, jednakom pristupu i uključenosti djece u sve vidove obrazovanja, kao i provođenju koncepta cjeloživotnog učenja u praksi.

Unapređenje nastavničkih kompetencija, kako za vrijeme školovanja tako i u toku radnog vijeka, najvažniji je elemenat za poboljšanje ukupnog kvaliteta obrazovanja, a ne samo kvaliteta nastave. Obrazovanje treba da karakteriše visok nivo znanja, vještina i kompetencija ljudskih resursa koji doprinose društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Prema podacima iz popisa stanovništva 2,82 posto stanovništva Bosne i Hercegovine je nepismeno, dok je 12,7 odsto sa visokoškolskim obrazovanjem. S tim u vezi, strateški prioriteti u oblasti obrazovanja odnose se na potpuno opismenjavanje i povećanje broja visokoobrazovanog stanovništva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bošnjak i Dresse: Podrška MMF-a za članstvo BiH u EU

Projekt 'Mjera mora' autora Stjepana Skoke predstavljat će BiH na Venecijanskom bijenalu

Ministrica Bošnjak i ambasador Aggeler: Nastavak saradnje MCP-a BiH i OSCE-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana