Ekonomija     | 08.02.2018. 16:22 |

Na javni poziv YEP-a stigle 74 poslovne ideje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - U Općini Novi Grad Sarajevo danas je sa aplikantima na projekat zapošljavanja mladih (YEP) održan sastanak na kome su informisani o njegovoj daljoj realizaciji, odnosno načinu i bodovanju njihovih aplikacija, te o početku obuke koja će trajati četrnaest dana, a planirano je da počne 15. februara ove godine.

Riječ je o programu podrške poduzetništvu na području općine Novi Grad Sarajevo koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske sa ciljem uspostave povoljnog poduzetničkog okruženja, te pružanja podrške osnivanju i radu konkretnih poslovnih subjekata.

 - Prema podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u 2017. više od 60 posto od ukupnog broja pokrenutih novih biznisa, upravo je na području Općine Novi Grad Sarajevo, a veliko interesovanje nastavljeno je i u ovoj godini s obzirom da su na ovaj javni poziv YEP-a stigle čak 74 poslovne ideje - kazao je u svom obraćanju Muhamed Bekto iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

U narednom periodu radit će se na obuci aplikanata i izradi biznis planova. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu biće ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojim za to identificira potreba.

Saradnja projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Općine Novi Grad Sarajevo formalizovana je u decembru 2017. godine potpisivanjem ugovora o saradnji za realizaciju programa podrške preduzetništvu na području lokalne zajednice. Ovaj program finansiran je i realizovan zajednički u formi lokalnog partnerstva za preduzetništvo i zapošljavanje, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

'Partner' nagradio uspješne organske proizvođače

Raspisan konkurs za prijem 36 policajaca  i četiri  mlađa inspektora u MUP-u BPK Goražde

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!