Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 15:10 |

Džaferović, Softić i Čolak s Diengom o zabrinjavajućem negiranju ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Bez bira na niz presuda za ratne zločine, pa i zločin genocida koji je počinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine, zabrinjavajuća je pojava minimiziranja i negiranja tih zlodjela te njihovo korištenje za generiranje mržnje i dubljih podjela među narodima u BiH.

Rečeno je to na sastanku zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safeta Softića i Bariše Čolaka sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i specijalnim savjetnikom za prevenciju genocida Adamom Diengom.

Softić je istaknuo da, nažalost, još uvijek i u BiH i u njenom okruženju, postoje ljudi koji negiraju zločine i genocid što plaši i opterećuje ukupne odnose, pa se neprestano ulažu silni napori kako bi se to i suzbilo i preveniralo.

Čolak je dodao da je činjenica da prošlost možemo promijeniti, ali da su zvaničnici ove zemlje pozvani da učine sve kako se zlo više nikada ne bi ponovilo, a da je u tome svakako dobrodošla i pomoć međunarodne zajednice. 

Po riječima Dienga, postojanje takvih pojava u BiH, ali i u zemljama u okruženju, najbolje se manifestiralo kroz reakcije pojedinih javnih ličnosti nakon dvije nedavne presude Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu.

Istovremeno, izrazio je i zabrinutost zbog pojava glorificiranja zločinaca, kao i činjenice da se njihovim imenima nazivaju institucije poput domova i škola te da se presuđeni ratni zločinci imenuju na izborne funkcije. Sve to, dodao je, nakon više od 20 godina od uspostave mira, ne doprinosi procesu pomirenja u BiH te je nužno na najvišem državnom nivou usvojiti zakone kojima se sankcionira svaki govor mržnje, uključujući negiranje ratnih zločina i genocida.

Specijalni izaslanik Dieng ukazao je i na potrebu usvajanja zakona koji će biti harmonizirani između raznih nivoa vlasti, tako da svakom ratnom stradalniku, neovisno o mjestu boravka i mjestu gdje je doživio zločin, garantiraju ostvarivanje potpuno istog statusa i istih prava.

On je također istaknuo da su se tijela UN-a posebno bavila problemom nestalih kojih je u BiH još uvijek oko 7.000 te da je jasno naglašena potreba da se proces njihovog pronalaženja ubrza i definitivno okonča.

Naglasio je zabrinutost ističući da se pojedine odluke međunarodnih sudova nastavljaju zloupotrebljavati kako bi se pojačale podjele, kao i potrebu da se proces sankcioniranja ratnih zločina nastavi i sistematično i ekspeditivno.

U svim ovim procesima, kako je danas rekao, nemjerljiva je uloga najviših državnih zvaničnika u tijelima vlasti koji u svakom trenutku trebaju imati i demonstrirati potpuno izbalansiran odnos prema svim žrtvama. Oni, dodao je Dieng, moraju građanima poslati jasan i snažan signal da se sve žrtve iz prošlosti tretiraju na identičan način i da im se na isti način odaje počast.

Specijalni izaslanik se osvrnuo i na predstojeće opće izbore rekavši da je aktuelne i buduće zvaničnike treba potaknuti da rade na izgradnji kompromisa od kojeg će korist imati sve a ne samo pojedine konstitutivne zajednice. Pritom je izrazio i uvjerenje da je uz postojanje dovoljne političke volje, takvim radom građanima BiH moguće osigurati trajnu stabilnost i prosperitet.

Da je potrebno sistematično sankcioniranje svih koji su činili ratne zločine i da je to preduvjet za obnovu povjerenja i pomirenje građana BiH, naglasio je i Džaferović.

On je također izrazio žaljenje što u više navrata u PSBiH nisu usvojeni zakoni o zabrani negiranja minimiziranja i negiranja ratnih zločina i genocida, kao i zakon kojim se pravosnažno presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidiranje i imenovanje na javne funkcije. Međutim, najavio da se neće odustati od namjere da se takvi zakoni konačno i usvoje, saopćeno je iz PSBiH. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'