Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 12:07 |

Grad Bihać se pridružio mreži gradova i općina u borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 8. februara (FENA) - Memorandum o saradnji koji je dio ugovora između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Centra za razvoj medija i analize (CRMA) za realizaciju projekta “Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva ACCOUNT”, potpisali su Udruženje Infohouse i Grad Bihać. 

Udruženje Infohouse glavni je partner Udruženja CRMA u realizaciji ovog projekta i zaduženo za koordiniranje aktivnosti na izgradnji kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina/gradova na izradi strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Kako su istakli potpisnici Memoranduma, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjednica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz, predmet potpisanog Memoranduma je utvrđivanje mehanizama saradnje, uključujući formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, razmjenu informacija i promociju s ciljem smanjenja korupcije i povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

Alađuz je kazala da joj je drago što je gradonačelnik Fazlić prepoznao važnost borbe protiv korupcije, i da je spreman da otvori vrata svim građanima koje interesuje rad uprave i ostvarivost budućeg akcionog plana za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

Kada su u pitanju obaveze lokalne zajednice, Grad Bihać će odrediti osobu koja će koordinirati aktivnostima, te izabrati članove radne grupe koja će na osnovu unaprijed definisane metodologije rada učestvovati u procesu izrade strategije/akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

U proteklom periodu 28 lokalnih zajednica potpisalo je  memorandume o saradnji o izradi akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Ovi planovi bi trebali doprinijeti većoj transparentnosti, utrošku budžetskih sredstava, boljoj organizaciji rada, smanjenju zloupotreba lokalne administracije, ali i poboljšanju općih uslova života građana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'