Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 11:16 |

Visoki predstavnik sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu se sastao sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida.

U svjetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, oni su razmijenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja, što utiče na Bosnu i Hercegovinu i širu regiju, saopćeno je iz OHR-a.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da dvadeset i dvije godie nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila/žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik je rekao da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

“Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama”, rekao je visoki predstavnik.

Specijalni savjetnik i visoki predstavnik istaknuli su koliko je važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'