Servisne informacije | Saopćenje

U BiH se saobraća po pretežno mokrim kolovozima, povećana opasnost od odrona

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu danas saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Zbog snijega na kolovozu izdvaja se magistralni put M-5 Bihać-Bosanski Petrovac, dionica Gorjevac-Lipa, kao i magistralni put M-15 Priluka-Glamoč.

Magla i niska oblačnost i dalje smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama, kao i u višim predjelima. Preporučuje se opreznija vožnja i napominje se vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom. 

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.  

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida. 

Na graničnim prijelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.  

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) M.B.