Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 15:47 |

Izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju 'Austrijske kuće'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar pokrenula je proceduru izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta "Austrijske kuće" u parku kod Druge gimnazije.

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja je u ovogodišnjem budžetu za tu namjenu osigurala 400.000 KM.

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja "Austrijske kuće".

Na objavljeni konkurs, koji je bio otvoren od 19. maja do 27. juna prošle godine, pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum od 8. do 15. novembra 2017. godine, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte Ilma i Zejd Kobilica, sa idejnim rješenjem pod nazivom "Brick Line".

Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM je osvojio rad autorice Ene Kukić pod nazivom "Küća", dok su treću nagradu u iznosu od 2.000 KM podijelili radovi autorica Dine Haljeta i Ilme Begičević, odnosno Selme Tafro i Aide Koluder-Agić.

Nakon okončanja procedure izdavanja urbanističke saglasnosti biće pokrenuta procedura izdavanja dozvole za građenje kada će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, nakon čega slijedi početak izgradnje objekta "Austrijske kuće" u kojoj je planirano da bude smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina.

Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata iznosi površina razrušene "Austrijske kuće" izgrađene pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, saopćeno je.

Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu za izradu projektne dokumentacije za potrebe novog objekta "Austrijske kuće" obezbijedila 50.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana