Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 13:36 |

Katica:Nakon glasanja u ponedjeljak, drugi krug izbora za Šestoaprilsku nagradu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Za ovogodišnju "Šestoaprilsku nagrada Grada Sarajeva" pristiglo je više od 50 prijava, a Odbor za dodjelu nagrade će tokom ovog mjeseca razmatrati 32 prijave.

Odluku o dobitnicima donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu ove nagrade.

- Za priznanje „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ mogu se kandidirati pojedinci i institucije koji su dali značajan doprinos u afirmaciji Grada Sarajeva, Federacije i BiH – kazao je za Fenu Velija Katica, predsjednik Odbora za dodjelu nagrade govoreći o proceduri predlaganja kandidata i izboru dobitnika priznanja.

U oblasti privrede kandidati su: Autodelta  d.o.o. Sarajevo, direktor BBI banke Amer Bukvić, „Centrotrans- Eurolines“ d.d. Sarajevo, Neimari d.o.o. Sarajevo.

U oblasti nauke predloženi su: Kulturni centar „Kralj Fahd“ i prof.dr. Tatjana Ljujić Mijatović.

U oblasti kulture i umjetnosti kandidirani su:  Vokalni solisti grupe „Ambasadori: Ismeta Dervoz, Zdravko Čolić, Hajrudin Varešanović i Jasna Gospić, KUD „Baščaršija, Emir Hadžihafizbegović, Anur Hadžiomerspahić-posthumno, Ron Haviv, Avdo Huseinović, Jazz Fest Sarajevo i dr.sc. Mario Pejić.

U oblasti sportakandidati su: Univerzitetski karate klub“Bosna“, Bojan Kurajica, Kemal Osmanović, Lejla Tanović, Zdravko Stojnić, Želimir Vidović Keli- posthumno.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su: Udruženje Medicinska asocijacija BIMA u BiH“, prim.dr. Ismet Gavrankapetanović, KJU „Gereontološki centar“ Sarajevo, Marica Malešević, prim.dr.Mirsad Muftić.

U kategoriji Druge oblasti života i rada kandidati su: Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Goran Čengić-posthumno, Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, Goran Mikulić, Renata Mostarac, Rabija Bosnić, Udruženje „Patriotska liga“ Kantona Sarajevo

- To su kandidati koji ispunjavaju uvjete po odluci Gradskog vijeća i javnom pozivu koji je raspisan za nagradu za 2018.godinu - pojašnjava Katica.

U ponedjeljak će 13 članova Odbora tajno glasati i svi kandidati koji budu imali sedam i više glasova prolaze u drugi krug u kojem se glasovi boduju od 10-0.

Nakon toga Gradskom vijeću Grada Sarajeva šalju se po dva prijedloga za svaku kategoriju, a vijećnici će na sjednici u martu glasati kome će biti dodijeljene nagrade na Dan Grada Sarajeva, 6.aprila.

- Može se desiti da samo jedan od kandidata dobije povjerenje Odbora i on ide kao jedini kandidat za konačno odlučivanje na martovskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva - kaže  Katica.

Visina novčanog iznosa Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2018. godini je 5.000 KM, a novčani iznos grupne nagrade ravnopravno se dijeli među članovima grupe koja je dobitnik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo