Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 14:10 |

Golić: Sanirat probleme nakon klizišta u Dolini heroja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. februara (FENA) - Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Republici Srpskoj (RS) Srebrenka Golić najavila je da će u ponedjeljak, 12. februara posjetiti Tjentište, gdje je 3. februara aktivirano klizište koje je ugrozilo spomen-kosturnicu, te da će biti učinjeno sve što je potrebno da se sanira prostor u Dolini heroja.

Golić je navela da je odmah nakon informacije o velikom odronu zemlje u kompleksu na Sutjesci kontaktirala predstavnike svih nadležnih institucija, koji su dali prve preliminarne nalaze stanja na terenu.

U tom kompleksu je, kako je podsjetila, 1986. godine također vršena sanacija.

-Došli smo i do kopija tehničke dokumentacije iz tog perioda, kao i glavnog inžinjera koji je projektovao spomenik za koji je rekao da se nalazi na čvrstoj podlozi i da trenutno nije ugrožen, ali jeste spomen-kosturnica - navela je Golić odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Po uputama geologa pristupilo se čišćenju odvodnih cijevi na prostoru na Tjentištu, a Golić je rekla da će biti poduzete sve mjere kako bi se sanirale posljednice.

Dodala je i da je nju kao nekoga ko pripada grupaciji antifašista pogodila vijest o klizištu u Dolini heroja.

Klizište, koje se 3. februara aktiviralo u Dolini heroja na Tjentištu, udaljeno je svega 15-ak metara od spomen-kosturnice, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci.

Spomenik, otkriven 1971. koji simbolizuje proboj iz okruženja boraca bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, djelo je vajara Miodraga Živkovića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo