Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 14:01 |

Odjel za branitelje HNS: Izetbegovićevi stavovi povrijedili hrvatske stradalnike

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - Stavovi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedili hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a, priopćeno je iz Odjela za branitelje Glavnog vijeća HNS-a.

U priopćenju se navodi kako su pripadnici HVO-a, u odnosu na druge dvije vojske, počinili najmanje zločina te da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata.

"Da su naše tvrdnje točne govore slijedeće činjenice iz kojih javnost može razvidno vidjeti veličinu žrtve koju su podnijeli Hrvati u Središnjoj Bosni gdje je prognan 85.141 Hrvat, poginuo je 2751 Hrvat, od čega 468 civila, 2402 djece ostalo je bez jednog ili oba roditelja, 3098 je invalida, 10.500 porušenih stambenih objekata, 43 uništena vjerska objekta i više stotina uništenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika. Samo u Općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno je etnički očišćeno, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici, Zenici, Kaknju, Varešu Kiseljaku i Kreševu", stoji u priopćenju.

Odjel za branitelje Glavnog vijeća HNS-a dalje navodi kako je na području pod kontrolom Armije BiH postojao 331 logor i zatvor, u kojima je bilo zatočeno 14.444 Hrvata, od čega 10.346 civila i 4098 vojnika HVO-a, a nitko od nalogodavaca, kako se navodi, nije procesuiran.

"Naša zajednička budućnost traži poštovanje svih žrtava, procesuiranje stvarnih počinitelja i nalogodavaca ratnih zločina, a ne kao do sada selektivni pristup u sudskim procesima i političkim ocjenama događaja iz Domovinskog rata", poručili su iz HNS-a.

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a zatražio je od svih medija da radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu, prikažu javnosti što su sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu, posebice na područjima Središnje Bosne koja je, kako se navodi do travnja 1994. bila u potpunom okruženju Armije BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Odjel za branitelje HNS-a: Današnja presuda pokazala je da BiH nije pravna država

Odjel za branitelje HNS-a reagirao na imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti

Priopćenje za javnost Odjela za branitelje HNS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'