Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 14:12 |

SDA: Period pred nama iskoristiti za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja donošenje nove Strategije Evropske komisije koja predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji.

U saopćenju SDA se navodi da nova strategija ostavlja mogućnost da učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU.

Ističe se da je od posebne važnosti pažnja koja će biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, "kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo“.

- U Strategiji je istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove - navodi se u saopćenju.

SDA poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da period koji je pred nama iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih s evropskim standardima i vrijednostima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana