Sport     | 07.02.2018. 14:47 |

Sutra podizanje zastave BiH u Olimpijskom selu u Pyeongchangu

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Bosanskohercegovački sportisti drugi dan borave u Olimpijskom selu u Pyeongchangu, u kojem će do se 9. do 25. februara održati 23. zimske olimpijske igre. 

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Saida Fazlagića,  organizatori su se potrudili da naprave što bolje igre, ali da odlične utiske "donekle kvare oštre i surove vremenske i klimatske prilike". 

- Svakodnevno se susrećemo s velikom i nesnosnom hladnoćom do -20 stepeni, uz veliku vlažnost i jak vjetar što stvara još gori osjećaj hladnoće. I pored toga, naši sportisti su se uspjeli adaptirati, barem za prvi, drugi dan. Već su bili na borilištima i napravili prve treninge. Što se tiče zdravstvenog biltena naša ski trkačica Tanja Karišik ima blažu prehladu. Elvedina Muzaferija je bila na doping kontroli i testu, dakle obavljamo uobičajene, normalne aktivnost na OI - kazao je za Fenu vođa bh. delegacije u Južnoj Koreji.

U Olimpijskom selu sutra će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine. U petak će se obaviti ceremonija otvaranja igara, koji će pratiti više od milijardu ljudi u svijetu.

Najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja će u petak nositi zastavu naše zemlje na ceremoniji svačanog otvaranja, danas je obavila prvi trening u velesalomu.

- Uslovi su idealni za trening. Još uvijek se navikavamo na vremensku rezliku, ali mislim da ćemo za dan, dva biti poptuno spremni za trening - kazala Muzaferija. 

Devetnaestogodišnja Visočanka u Pyeongchangu će nastupiti u svim alpskim disciplinama. Prvi nastup očekuje je 12. februara u veleslalomu. Naša najmlađa učesnica na igrama plasmane očekuje u utrkama u alpskoj kombinaciji i slalomu, koje su na programu 14. i 23. februara. 

U olimpijskom selu trenutno je devet članova bh. delegacije, a na poziv MOK-a sutra će u Pyeongchang doputovati predsjednik OKBiH Marjan Kvesić s potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MOK nije donio drastične odluke u vezi s održavanjem Olimpijade u Tokiju

MOK danas o novim koracima za organizaciju OI u Tokiju

Dvije Koreje razmatraju ideju o zajedničkoj kandidaturi za OI 2032.

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana