Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 11:43 |

UIO BiH - Oduzeta krijumčarena roba vrijedna 207.000 KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.februara (FENA) - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su, u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica- Sarajevo, oduzeli raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Tokom kontrole na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, iz Regionalnog centra (RC) Sarajevo, u saradnji s carinskim službenicima pronašli su i zapljenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM.

Lijekovi su otkriveni u prtljagu turskog državljanina inicijala E.E.. Kontrola je obavljena uz pomoć stacionarnog rengen aparata "Smith & Heimann", koji je donirala Vlada SAD-a, tokom programa EXBS.

Pronađena roba je privremeno oduzeta, a E.E. je procesuirano u skraćenom postupku pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu s obzirom da je riječ o nerezidentu.

Na Graničnom prelazu Uvac pronađena je veča količina odjevnih predmeta bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. S obzirom da su ovom radnjom ostvarena obilježja krivičnog djela krijumčarenja, obavješten je dežurni tužioc Tužilaštva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Također, i službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Sarajevo su izvršili presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica - Sarajevo, a za koje je postojala informacija da se njime rastura roba koja je prokrijumčarena u BiH.

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza „Nutela“ bez dokumentacije o porijeklu u vrijednosti oko 4.000 KM. Protiv počinioca prekršaja bit će podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Osim ovih aktivnosti, u toku januara su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo izvršili 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla, odnosno robe koja nije prošla zakonsku proceduru carinjenja, a riječ je mobilnom aparatima, satovima, nakitu, putničkim motornim vozilima, odjevnim predmetima, duhanskim prerađevinama itd., u vrijednosti od oko 140.000 KM.

U nekoliko navrata, po nalozima tužilaštava i sudova, sužbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo asistirali su i policijskim službenicima u vršenju pretresa vozila, a uz upotrebu specijalističke opreme za pregled koju je donirala Vlada SAD-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo